Workshop improvisatietheater of theatersport van ZieZus

Nieuws over ZieZus activiteiten

ONZE FACEBOOKPAGINA ‘ZIEZUS’ IS HET MEEST UP TO DATE. DAAR BESCHRIJVEN WE MET BEELDMATERIAAL ONZE BELEVENISSEN UITGEBREID. Maar ook hier wat hoogtepunten van de afgelopen jaren.

24 december 2021
We wensen iedereen een gezond , liefdevol en speels 2022. Houd moed.

18 december 2021

2021 was een bijzonder en eigenaardig jaar voor ZieZus. Er werden veel voorstellingen geboekt en ook heel veel weer gecanceld vanwege corona. Gelukkig konden we de #Kinderboekenweek wel helemaal spelen en ook PIET OP PAD, onze sinterklaasvoorstelling, hebben we een paar keer kunnen spelen. Tijdens de ‘niet-mogen-spelen’ periodes zaten we niet stil. We hebben online en hybride de voorleeswedstrijden kunnen presenteren (met dank aan @irenevanderaart en @marcovanduuren) en naar onze lessen TAAL& THEATER ontstond een enorme vraag. We hebben een docenten team gevormd om deze lessen het hele schooljaar op verschillende scholen te kunnen spelen. Samen geven Marianne van Zeijlen,  Marihuela Belt, Hannah Borst en Tim Schuitvlot de lessen. Een heerlijk nieuw team. In schooljaar 2022-2023 gaan we hier zeker mee door. En hopelijk mogen we tegen die tijd ook weer vaker spelen. 

18 januari 2021
Onze voorstellingen voor de Nationale Voorleesdagen gaan natuurlijk ook niet door vanwege corona. We houden moed.

1 januari 2021
ZieZus wenst iedereen een GEZOND 2021. Wij hopen snel weer te kunnen optreden. Ondertussen maken we online filmpjes voor onze kinderen van de Victorschool en zijn we in conclaaf met onze opdrachtgevers hoe we de presentatie van de nationale voorleesdagen online / hybride / digitaal kunnen vormgeven.

18 december 2021
Onze kersttour loopt heel anders dan gehoopt. Tussen 8 en 20 december waren we zo goed als volgeboekt met kerstvoorstellingen op scholen en in het prachtige Kasteel Dussen en Kasteel van Rhoon. Helaas hebben wij alleen 8 T/m 11 december kunnen spelen. Alle voorstellingen daarna zijn weer afgelast door covid-19 maatregelen. In 2021 of 2022 halen we deze voorstellingen weer in. Maar zuur is het zeker 😞

17 november 2020
Vandaag is het nieuwe thema van de Kinderboekenweek 2021 bekend: worden wat je wil. Wij hebben voor de peuters en kleuters alvast een prachtige kinderboekenweekvoorstelling die daarbij past: ik wil zingen. Je mag alvast boeken.

11 november 2020
Drie x IK WIL ZINGEN voorstellingen-workshop mix vandaag op de Daniel de Brouwerschool voor speciaal onderwijs in Wilp. Het was een heerlijke, vrolijke , gezellige dag met veel liedjes en mooie spelscenes. Voorstelling op basis van het prentenboek #ikwilzingen van @clavis_uitgeverij Dank voor de warme ontvangstVeronique Lamers #speciaalonderwijs #voorstelling #ziezus #zingen #clavis_books #danieldebrouwerschool

6 november 2020
Vandaag les twee in de 25-lessen serie “Taal & Theater” voor kinderen uit groep 1-2 en 3-4. Wat een bijzondere opdracht van de St.Victorschool in Noordwijkerhout. Theater en muziek als middel om de woordenschat en taal van kinderen te verbeteren. Super initiatief. En wij zijn heel blij dat wij dat mogen doen. We verwerken de thema’s en woordenlijsten van school in onze theaterlessen. Om woorden en taal vanuit een andere hoek aan te reiken. Met docenten Marianne van Zeijlen en Hannah Borst.

4 november 2020
Vandaag een nieuwe voorstellingsvorm uitgeprobeerd, wat onwijs leuk uitpakte. Een mix van storytelling, voorstelling en workshop. Voor kleine groepjes (10, 12 en 25 leerlingen) van de Daniel De Brouwerschool voor S.O in Wilp. Het werden drie verhalen geïmproviseerd met de kinderen rond het thema ‘boeken’. De kinderen hebben veel inhoud ingebracht en rollen gespeeld. En omdat we in het muzieklokaal van juf Véronique waren, mochten de kinderen ook op gitaar, piano, jambe, xylofoon spelen. Dus ik had naast acteurs ook muzikanten in de voorstelling. Vooral de combinatie jembe en gitaar was een groot succes. Heerlijk samen gezongen en gespeeld. Als ik titels zou moeten geven aan de verhalen die we hebben gemaakt zou ik zeggen: ‘Rozekapje, de gevaarlijke boskat en het knuffelmandje’; ‘Donnie de Duplodokus en de slimme jager,’ en ‘Donald Duck en de gevaarlijke poes die weggejaagd werd door de Toto de Toekan’. Tsja, dit is zo’n gevalletje: je had er bij moeten zijn.

30 oktober 2020
Vandaag beginnen Marianne van Zeijlen en Hannah Borst een bijzonder project op de Victorschool in Noordwijkerhout. Theaterlessen aan groep 1-2 en 3-4 ter bevordering van de taal en woordenschat van de kinderen. Super veel zin in!

24 oktober 2020
Onze korte Hip Hop History, een reis door de tijd TRAILER staat op youtube.

22 oktober 2020
We hebben -ondanks corona- een drukke Kinderboekenweek achter de rug. Onze Hip Hop History voorstelling viel goed in de smaak bij de kinderen en leerkrachten van groep 3 t/m 6.  Reacties en foto’s staan op deze website. We reisden weer het hele land door. Bedank opdrachtgevers: OBS de Spaarneschool Spaarndam, IKC Het Mozaïek Lelystad, Bibliotheek Enschede Centraal een Zuid, Oranje Nassauschool Badhoevedorp, Montessorischool De Meander in de Meern, Biblioplus Grave, RKS De Bernsprong in Herkenbosch, BS Knotwilg Amsterdam,  BS Zuidwend Eemnes, IKC de Rank Schagen en Stichting de Drie Linden Prinsenbeek.

28 augustus 2020
Al begint de Kinderboekenweek officieel op 30 september, wij trapten hem vandaag al af op de Antoniusschool (SO) in Heerhugowaard. Super leuke dag met betrokken kinderen en enthousiaste docenten. Ons nieuwe nummer werd goed ontvangen. Ook twee dames van iets ouder dan 20 kunnen nog een aardig potje rappen Nieuws over ZieZus activiteiten. En de Bluetooth verbinding van onze nieuwe speakerset werkte uitstekend. Spannende muziekjes afgewisseld met live muziek gaf de sfeer/kleur die we hoopte bij het maken. En samen dikke pret als spelers en personages. Heel erg zin in alle kinderboekenweek voorstellingen die nog gaan komen. #kbw #ziezus #kbw2020 #geschiedenis Met Irene van der Aart en Hannah Borst.

22 augustus 2020
Afgelopen week de laatste hand gelegd aan onze kinderboekenweekvoorstelling. Teksten zijn geleerd, decor en kostuums staan in de berging. De voorstelling is aangepast aan de corona situatie. En naast live muziek hebben we net een hip hop track gemaakt. We gaan lekker een duetje rappenNieuws over ZieZus activiteitenNieuws over ZieZus activiteitenNieuws over ZieZus activiteitenNieuws over ZieZus activiteiten. Wij hebben er alvast zin in. Volgende week beginnen we met spelen. We spelen door tot half oktober. Kinderboeken6weken

15 juli 2020
Jaaaaa, vandaag mochten we voor het eerst weer spelen. Op maat kindervoorstellingen op de Timotheüsschool in Oldebroek. 3 juffen namen afscheid en 1 juf zat 25 jaar in het onderwijs. Elke juf kreeg haar eigen voorstelling. En zelf speelden ze ook spontaan mee. Wat een lieve school en zo fijn weer op de planken te staan. #ziezus #voorstelling #school #afscheid #jubileum

14 maart 2020
ZieZus speelt voorlopig geen voorstellingen vanwege de maatregelen rond de covid-19 pandemie. Sterkte voor alle opdrachtgevers met gecancellede events, collega’s zonder werk en iedereen die door Corona beïnvloed wordt. Wij hopen heel snel weer voor u te spelen.

10-3-2020 Wij van ZieZus waren, harstikke Rock&Roll, om 7.30 aanwezig in de artiestenfoyer van de Meerpaal in Dronten. Voor de hoeveelste keer we hier de presentatie verzorgen van de voorleeswedstrijd weet ik niet meer. Ik ben de tel kwijt. We horen bij het meubilair. #voorleeswedstrijd #dronten #ziezus

5 maart 2020
De lezers van de voorleeswedstrijd Almere (groep 7-8) waren extreem goed dit jaar. Echt onwijs knap als je als 10 jarige het publiek kan laten lachen en daarna weer muisstil krijgt. De jury had het zwaar vandaag. Wij maakten tijdens het juryberaad met de zaal een voorstelling waar naast de voorgelezen boekfragmenten ook nog de klimaatcrisis, het Corona virus, uitstervende diersoorten, de zoektocht naar een supermarkt en een kwaadaardige kikker die een olifant en een pan roosterde een rol speelden. In een half uur. Ja daar had je bij moeten zijn. #voorleeswedstrijd #presentatie #voorstelling #juryberaad #denieuwebibliotheek #almere #tsr #ziezus #theater

2 februari 2020
De Nationale Voorleesdagen zijn achtere de rug. Wat hebben we ene plezier gehad met onze voorstelling MOPPERDEMOPPERDEMOPPER. En natuurlijk met alle kinderen en (groot)ouders die zijn komen kijken. Wij bedanken onze opdrachtgevers en de medewerkers van de bibliotheken en het KDV waar wij zijn geweest: De Bibliotheek Heemskers, De Boekenvrienden, Bibliotheek IJmond-Noord, Bibliotheek Gelderland Zuid, KDV Boomgaard, Bibliotheek Meerssen, Bibliotheek Brummen Voorst, Bibliotheek Twello, Bibliotheek Almere, Bibliotheek Zeewolde, Flevomeerbibliotheek.

10 januari 2020
Onze nieuwe website staat online. Joepie!

1 januari 2020
De beste wensen voor het nieuwe jaar! Hopelijk een speels jaar boordevol muziek:-)

11 december 2019
Het thema van de Kinderboekenweek van 2020 is vandaag bekend gemaakt: de Kinderboekenweek 2020 staat in het teken van geschiedenis. Dat vinden wij geweldig. Want wij spelen heel graag onze geschiedKundige Kostuum Komedie HIP HOP HISTORY wekenlang op scholen, in bibliotheken en in theaters. De Kinderboekenweek vindt in 2020 van woensdag 30 september tot en met zondag 11 oktober plaats.
Vanaf nu kan er weer volop geboekt worden.
HIP HOP HISTORY KINDERBOEKENWEEKVOORSTELLING: In deze humoristische, educatieve en muzikale kindervoorstelling gaat Kim op zoek naar haar spoorloos verdwenen juf Jetteke. Kim ontdekt dat haar juf verliefd is geworden op een held uit de geschiedenis. Hoe is de juf in het verleden terecht gekomen? Wie zou haar grote liefde zijn? In welke tijd zou hij leven? In deze voorstelling ontmoet Kim beroemde historische figuren. Zo ontmoet zij een Griekse godin op de berg Olympus en wordt zij achtervolgd door Koning Lodewijk XIV.
Wie zij nog meer ontmoet blijft een verassing. Zal Kim haar juf vinden?

5 december 2019
We hebben weer een mooie Sinterklaasperiode achter de rug met fijne PIET OP PAD voorstellingen. We hadden fantastische medespelertjes, te veel pepernoten en twee keer was Sinterklaas er zelf ook bij. Gelukkig vond hij het helemaal niet erg om de voorstelling meerdere malen te zien;-)

18 oktober 2019
Vandaag, op de Larense Montessorischool, onze laatste twee Kinderboekenweekvoorstellingen ALTIJD ONDERWEG gespeeld. Wat was de KBW dit jaar een feest! 28 voorstellingen voor uiteenlopende opdrachtgevers door het hele land. Honderden kinderen hebben we gezien en 28 spannende avonturen met ze gemaakt. De voorstelling was zo leuk, en geschikt voor alle leeftijden, dat we hem weer houden voor in de toekomst. Dus ALTIJD ONDERWEG (thema: reizen, voertuigen, avontuur, detective, geheim, oma) kan voorlopig nog gewoon geboekt worden.

1 september 2019
De voorbereidingen voor de kinderboekenweek zijn in volle gang. De voorstelling is af, het lied is klaar en bijna alle contracten zijn verstuurd en getekend. We zitten VOL. Maar niet getreurd: de week na de KBW daar hebben we nog 2 dagen plek. Dus kom maar op:-)

5 februari 2019
Wat hadden we een fijne Nationale Voorleesdagen tournee met onze 2+ voorstelling EEN HUIS VOOR HARRY. Door alle bibliotheken zo hartelijk ontvangen en wat een schatjes van peuters en kleuters hebben we ontmoet. En ze konden prachtig zingen en meespelen. Volgend jaar maken we weer een bewerking op het prentenboek van het jaar.

1 januari 2019
GELUKKIG, CREATIEF EN GEZOND 2019!

27 november 2018
Het thema van de Kinderboekenweek van 2019 is Reis mee! Over voertuigen in boeken.
www.CPNB.nl: “Reis mee! met de Kinderboekenweek 2019, waar voertuigen centraal staan. Met een boek kun je elke reis maken die je wilt, een reis die je leven verrijkt.”
Kindervoorstelling IEDEREEN AAN BOORD?! (geschikt voor 4-12 jaar)
binnenkort een omschrijving van de voorstelling op onze website hier.
Over het thema Reis mee!: Allemaal instappen! Reis mee met de fietstaxi, de huifkar, de hogesnelheidstrein of het ruimteschip. De Kinderboekenweek 2019 gaat over voertuigen. Met het thema Reis mee! gaan we op reis in kinderboeken. Niet de bestemming maar het vervoer erheen staat centraal. Ontdek de ruimte met een raket, beleef avonturen op een cruiseschip, verken een land tijdens een roadtrip, trek rond met een tractor en zeil de wereld rond op een catamaran. Met een boek kun je elke reis maken die je wilt, een reis die je leven verrijkt. Van een rondje op de step in de buurt tot aan een ruimtereis door het heelal. Toer je alleen of rijd je samen? Tijdens de Kinderboekenweek 2019 reizen we allemaal.

1 november 2018
ZieZus speelt voor de Nationale Voorleesdagen de voorstelling EEN HUIS VOOR HARRY. Nu te boeken.
In de voorstelling EEN HUIS VOOR HARRY zien we Harry de huiskat die niets liever doet dan binnen zitten. Harry komt nooit buiten. Tot vandaag.
Vandaag verleidt Vera Vlinder Harry om buiten te spelen. De kinderen uit de zaal mogen zelfs kiezen wat ze gaan doen. Tikkertje? Verstoppertje? Roep het maar! Doe je mee?
Al spelend raakt Harry steeds verder van huis. En dan ineens is Vera Vlinder verdwenen. En de kinderen ook. Harry is alleen. Waar is Vera? En waar is zijn huis eigenlijk?
Harry zoekt hoog en Harry zoekt laag. Harry zoekt links en Harry zoekt rechts. Weg is Vera en weg is zijn huis. Harry is verdwaald.
Kunnen de kinderen in de zaal Harry helpen de weg naar huis terug te vinden?
Een vrolijke en aaibare meespeelvoorstelling met liedjes.
Kom je meespelen en Harry helpen?

10 december 2017
Jaaaaa onze 1 minuut ZieZus teaser staat op YouTube. Eindelijk tijd gemaakt om wat beeldfragmenten van gefilmde voorstellingen te bekijken, te selecteren en in een kort filmpje te knutselen.

6 december 2017
Fijne Sinterklaastour hadden we dit jaar. Dank aan onze opdrachtgevers: BS De Saller (Losser); Theresiaschool (Bilthoven); Kinderopvang Solidoe (Uithoorn); Elementis BV (Delden); Parkvilla Theater (Alphen a d Rijn) en Buitenveldertse Montessorischool (Amsterdam Buitenveldert). Op naar de kerstserie. Ook veel zin in.

15 november 2017
We schrijven hier tegenwoordig steeds minder omdat we met foto’s en filmpjes steeds vaker op de ZieZus FaceBook pagina te vinden zijn. Als je ons liked volg je wat voor leuke voorstellingen, activiteiten en projecten we doen. We blijven hier wel af en toe nieuws zetten, maar eerlijk gezegd vergeten we dat vaak;-)

1 november 2017
Het thema van de nieuwe Kinderboekenweek is bekend: Vriendschap. Daar hebben wij een mooie voorstelling voor. Nu al te boeken. Klink op het linkje voor meer informatie.

19 oktober 2017
Wat was het weer een gave Kinderboekenweek tour. We speelden onze voorstelling op basisscholen en andere plekken door het hele land. Dank leuke, lieve, toffe opdrachtgevers: Troelstraschool (Amsterdam); Dorpsschool (Rozendaal); Kon.Julianaschool (Heerjansdam); Ronald MacDonaldhuis (Leiden); Lichtenberg Speciaal Onderwijs (Arnhem); Nicolaasschool (Rotterdam); Bibliotheek De Groene Venen Cultuurhuys De Kroon (Waddinxveen); ZININ Bibliotheek (Nijverdal) en ParkVilla Theater (Alphen a/d Rijn).

15 september 2017
Vanavond een nieuwe locatie van BSO De Heiweg geopend met een leuke Maranza voorstelling. De kinderen, medewerkers en ouders mee laten zingen op deze leuke nieuwe plek in Nijmegen.

31 juli 2017
IK WIL ZINGEN voorstelling voor kinderen van de BSO DEN HAAG DE MUSSEN (Huis van de buurt, thuis in de buurt). Voorlezen, voorstelling en daarna lekker een kleurplaat kleuren.

1 januari 2017
We wensen iedereen een creatief, vrolijk, muziekaal, gezond en speels nieuw jaar!

17 november 2016
Het thema van de nieuwe Kinderboekenweek is bekend: GRIEZELEN. Wat een gaaf thema. Daar gaan we een spannende interactieve en muzikale voorstelling op verzinnen. Nu al zin.

18 oktober 2016
De Kinderboekenweek zit er weer op. Wat was het weer een mooie tour. We zijn het hele land doorgereden. We speelden onze interactieve kindervoorstelling Opa Gezocht dit jaar op de volgende fijne plekken: de Nicolaasschool in Rotterdam, OBS de Blaak in Tilburg, de Bibliotheek Barendrecht, KBS Jacinta in Breda, OBS DE Octaaf in Nijmegen, Bibliotheek Peize, Bibliotheek Norg, Basisschool De Ladder in Maarn, cultureel centrum DE DIALOOG in Ermelo, Bibliotheek Veldhoven, 7e montessorischool in Amsterdam en OBS De Wieken in Nijmegen.
Wat is het toch altijd een leuke, intensieve en bijzondere periode. Onze voorstelling OPA GEZOCHT blijven we op verzoek graag spelen.

1 juli 2016
Er is een nieuw ZieZus kindje geboren: Thomas Borst. Een maand te vroeg, zo veel zin had hij er al in. Hannah is voorlopig met zwangerschapsverlof. Irene van der Aart en Jelke Smit nemen de boel over. Bij Contact hun informatie.

27 juni 2016
De maanden zijn voorbij gevlogen en we hebben de website hier slecht bijgehouden;-) We hebben veel mooie dingen gedaan die we wel op onze FaceBook pagina en twitter hebben bijgehouden, maar hier niet. Dus neem vooral een kijkje aldaar:-)
Vandaag ga ik, Hannah, met zwangerschapsverlof en neemt Irene alle werkzaamheden bij ZieZus over. Op de contactpagina haar gegevens.

11 november 2015
Deze week staat in het teken van de MEESTER IN JE WERK WEEK, georganiseerde door A+O Fonds Gemeenten en A+O Fonds Provincies. ZieZus speelt een roadshow ter promotie van dé nieuwe website over loopbaan, ontwikkeling en vakmanschap: meesterinjewerk.nl
Als je ambtenaar bent bij een gemeente of provincie, neem eens een kijkje. Wij mogen dmv rollenspellen en geïmproviseerde scènes ons publiek prikkelen om zich op de site te registreren en natuurlijk over de eigen loopbaan na te denken. Leuke opdracht van A+O Fonds en MeesterOntwerpers.

20 oktober 2015
Terwijl de kinderen in Nederland alweer lang en breed herfstvakantie hebben, genieten wij nog na van een volle Kinderboekenweek. Wat was het leuk, bijzonder en intensief. Hier de jaarlijkse samenvatting: We speelden 20 voorstellingen. We zagen honderden kinderen tussen de 4-12. We reden meer dan 1500 km. We verzonnen met de kinderen spannende, grappige en rare verhalen. We zongen, speelden, bouwden op en bouwden af. Bedankt opdrachtgevers: BS Lepelaar; LCC ’t Klooster; BS Octaaf; BS Jacinta; BS Loopplank; BS Knotwilg; BS Wolfskuil; Ostadeschool; Bibliotheek Groningen en de Haagse Kinderboekenmarkt. En bedankt ZieZus team Irene-Jelke-Hannah. Volgend jaar weer!

25 september 2015
Hij is er, de nieuwe ZieZus mobiel. We noemen hem Fordje. We kunnen weer veilig volgeladen de weg op. Raar nieuws, maar wij worden er heel blij van. Welkom in het team Fordje.

19 en 23 september 2015
Wat doe je als je boek midden in de zomer verschijnt? Nou, niks! Dan zorg je dat de officiële lancering in september plaats vindt, als iedereen weer terug is van vakantie. En zo geschiedde het. Op 19 september lanceerde Hannah Borst van ZieZus in De Nieuwe Boekhandel van Monique Burger (bekend van DWDD) in Amsterdam haar boek IK WIL ZINGEN en op 23 september in De Kennemer Boekhandel in Haarlem. Voorlezen, liedjes, koffie, limonade, kleurplaten, een fotoshoot in Prinsesje Pia kostuum en snoepsoep. Andere boekwinkels kunnen bij interesse in dit boekenfeestje altijd contact opnemen. Reacties op het boekje en de voorstelling staan op deze site.

11 september 2015
De première van de voorleesvoorstelling IK WIL ZINGEN vond plaats in de bibliotheek Lelystad. Er waren veel kinderen met ouders en grootouders en velen waren verkleed. Het boekje IK WIL ZINGEN werd voorgelezen en daarna werd het verhaal op interactieve wijze, met liedjes op gitaar, nagespeeld samen met de kinderen. Met prachtige kostuums en decor gemaakt door Jantine Kraaijeveld.

5 september 2015
ZieZus speelde LEZEN IS LEUK op de Uitmarkt in Vleuterweide, op uitnodiging van de bibliotheek Vleuterweide.

augustus 2015
Vakantie…

20 juli 2015
Het boekje IK WIL ZINGEN, geschreven door ZieZus oprichter Hannah Borst ligt NU in de winkel.
Bekijk hier het filmpje: van schets tot prentenboek.
Hannah werkt momenteel aan de voorleesvoorstelling IK WIL ZINGEN. Vanaf heden te boeken. Speelperiode start 11 september.
Je bent van harte uitgenodigd op een van onze boekpresentaties. Laat weten dat je komt.
Zaterdag 19 september 2015
vanaf 11.00 uur tot 12.30 uur
De Nieuwe Boekhandel
Bos en Lommerweg 227
1055 DT Amsterdam
Woensdagmiddag 23 september 2015
vanaf 15.00 uur tot 16.30 uur
Kennemer boekhandel
Kleverparkweg 3
2023 CA te Haarlem.

9 juli 2015
De afgelopen twee maanden speelden we uiteenlopende voorstellingen door het land.
Voorstellingen kinderen: op 25 april vierden we het 25 jarig jubileum van SKIK kinderopvang met een muzikale interactieve voorstelling. Op 3 juni speelden we in opdracht van Dienst Gezondheid en Jeugd ZHZ voor kinderen uit Ameide twee keer ‘Taartjes eten is ook bewegen‘, passend bij het thema voeding en gezondheid. Op 16 juni opende ZieZus op KBS De Weerijs in Breda de schoolbibliotheek met de voorstelling ‘Lezen is Leuk‘. Op 2 juli was ZieZus met de voorstelling ‘Roepuma‘ het afscheidscadeau voor de directeur van CBS De Bron in Oude Tongen. Op 9 juli nam de Wilhelminaschool in Rijnsburg afscheid van juf Lyda die met pensioen ging. Wij mochten voor en over haar een improvisatietheatervoorstelling spelen. En ze deed zelf ook schitterend mee.
Workshops: op 21 en 22 mei kregen 7 klassen van 3 verschillende scholen in Zeewolde improvisatietheater workshops. Tot slot werden ze op 5 juni door Stichting de Verbeelding getrakteerd op twee interactieve voorstellingen van ZieZus. Ze konden het geleerde meteen in praktijk brengen. En dat deden ze geweldig.
Voorstellingen volwassenen: op 23 april begeleidde Hannah van ZieZus achter de vleugel in de Rode Hoed het Managementboek Gala 2015 [opdrachtgever Troje Training en Theater]. Op 11 juni speelde ZieZus een improviesatiecabaret voorstelling voor Stichting Overleg Samenwerkende Ouderenbonden.

2 juli 2015
Na vele trouwe dienstjaren is de ZieZus MaZda er vandaag mee opgehouden. Op de A4, onderweg naar een school in Oude Tonge. In de hitte. Maar, met dank aan de ANWB en vervangend vervoer wisten we de school te bereiken en hebben we onze voorstelling nog kunnen spelen. We zijn nu op zoek naar een nieuwe tweedehands ZieZus mobiel. Stationwagen, want we reizen rond met veel spullen.

17 april 2015
Musical op Maat gespeeld voor kinderartsen en kinderpsychologen als afsluiter van het congres Samen Nog Beter 4. Over o.a somatisch onverklaarbare klachten, lachgas, braken, hoofdpijn, wormen in de zalm, ’the magic love’, sedatie, onveilige hechting, geleide fantasie (leuk zo’n hele zaal die collectief zeepaardjes met obstipatie spelen) en een arts op sokken. Met Irene van der Aart, Jelke Smit en Hannah Borst.

15 april 2015
De voorleeswedstrijden 2015 zijn helaas alweer achter de rug. De afgelopen weken reisden we naar Dronten, Almere, Utrecht, Zeewolde, Urk, Lelystad, Rotterdam, Emmeloord en Amsterdam. We hoorde talloze prachtige fragmenten, speelden 9 geïmproviseerde ‘Voorlezen is leuk’ voorstellingen en ontmoetten bijzondere mensen. Het blijft ieder jaar weer een feestje om dit te mogen doen.

14 april 2015 
Twee bijzondere meespeelvoorstellingen (Maranza) gespeeld op de Heijenoordschool in Arnhem voor groep 1-2 en 3-4-5. Over vriendschap en ruziemaken. Maar ook over roze viltstiften, een ruimteschip, slowmotion vechten, een doorgezaagde perenboom, spijkers, hamers, moeders die hun kinderen willen steunen, buitenspelen en een zaal vol vissen, bananen en appels. Tja, het is lastig uitleggen. Voor de kinderen en ons volkomen logisch;-) Met Jelke Smit en Hannah Borst.

11 maart 2015
ZieZus oprichter en speler Hannah Borst geeft deze zomer bij Uitgeverij Clavis haar eerste prentenboek uit: ‘Ik wil zingen’. Vandaag mag de cover van het boekje openbaar worden gemaakt. Mooi is het geworden he. De prenten zijn gemaakt door Joanne Luijmes.
Omschrijving: Het vrolijk zingende prinsesje Pianissima wil niets liever dan zingen in een band. Maar de volwassenen om haar heen vinden dat een slecht idee. Dit maakt prinsesje Pianissima heel verdrietig. Wordt zij ooit weer vrolijk?
Een hartverwarmend debuut over je hart durven volgen. Met een muzikale ontknoping achter de flapjes. Voor dromers vanaf 3 jaar.
Misschien maakt ZieZus hier wel een keer een voorstelling van voor de kleintjes. We denken erover na.

12 februari 2015
Workshops improvisatietheater/spel voor alle groepen van de St.Paulusschool Amsterdam voor speciaal basisonderwijs. Heerlijk om sommige kinderen uit hun schulp te zien kruipen of om een druk kindje geboeid naar zijn klasgenoot te zien kijken. De kinderen deden enorm hun best en maakten samen veel plezier. Het leuks vonden de oudste groepen een oefening die leek op De Vloer Op. Zelf een scene bedenken (onder mijn regie, met muziek erbij) en het publiek die mocht raden waar de scene zich afspeelde en welke rollen werden gespeeld. Opvallend was hoe gedetailleerd sommige kinderen hun rol konden uitspelen, of hoe door middel van een paar zinnen een kind helemaal helder kon maken wat er aan de hand was. Het publiek was er goed bij, want ze raadden telkens wat er werd gespeeld. De kleintjes gingen helemaal op in een geleide fantasie op muziek die ze konden uitspelen en waarbij ze delen van het verhaal mochten verzinnen. Lekker concreet en fysiek.

4 februari 2015

Vandaag speelden we de voorlopig laatste keer in het Joods Historisch Kindermuseum. Sinds 2012 hebben we voor groepen kinderen daar vele prachtige projecten rond het thema “wat jij niet wilt dat jou geschiedt, doe dat ook een ander niet” gespeeld. We hopen dat kinderen van diverse culturele en religieuze achtergronden een positieve ervaring hebben opgedaan. Voorstelling, muziek en workshops, educatie en participatie. Wij vonden het geweldig om te doen. En stiekum hopen we natuurlijk dat de boodschap van het project bij een aantal kinderen blijft hangen.

29 januari 2015
Kon. Kentalis Talent in Vught. Een bijzondere school voor kinderen die doof of slechthorend zijn of een taalachterstand hebben. Wij mochten er een voorstelling spelen omdat juf Marina 40 jaar voor de klas stond. Met een tolk erbij. Spannend, onze eerste keer voor deze doelgroep. Gelukkig is alles goed gegaan. De kinderen hebben mooi meegespeeld en plezier gehad. Juf Marina en de leerkrachten vonden het leuk. We hebben ons best gedaan een simpel verhaal te spelen met veel spel en minder tekst dan normaal. Dat ging ok. Als tip kregen we wel dat onze inleiding te talig was en dat we de kinderen niet met hun gezicht naar het publiek moeten draaien (wat we normaliter vaak doen) maar dat de kinderen altijd oogcontact moeten behouden met ons omdat ze het anders niet kunnen horen. Tja, logisch, daar gaan we de volgende keer aan denken. Constructieve feedback dus. Daar leren we van.

1 januari 2015
ZieZus wenst iedereen een creatief, gezond en vrolijk 2015!

December 2014
De maand december staat bij ZieZus altijd in het teken van Sinterklaasvoorstellingen en Kerstvoorstellingen. We hebben weer fijne interactieve voorstellingen gespeeld voor kinderen 4-12 jaar. We waren o.a. te vinden op de Willem van Veenschool, de Buitenveldertse Montessorischool, de Bibliotheek Meerssen, BS de Vijfster, OBS de Wiekslag en BS de Regenboog.

15 oktober 2014
Vandaag speelden we de laatste Kinderboekenweekvoorstelling van 2014. Wat hebben we mooie dagen gehad.
We waren in ’s Gravenzande (2x), Nijmegen (2x), Zoetermeer, Rotterdam, Kockengen, Den Haag, Amsterdam en Dussen. We speelden 23 voorstellingen. We zagen honderden kinderen van regulier en speciaal onderwijs. We verzonnen met de kinderen tientallen verhalen. We zongen, speelden, bouwden op en bouwden af. We reden 1480 km. En nu is het klaar.
Vanwege het succes van de voorstelling ‘123…surprise!’ blijven we deze interactieve en muzikale voorstelling spelen, ook buiten de Kinderboekenweek om. Hij is geschikt voor vele feestelijke periodes of momenten.

8 oktober 2014
ZieZus zit midden in de Kinderboekenweek. We zijn blij hoe goed alle scholen en bibliotheken de voorstellingen hebben voorbereid en hoe warm en aardig we overal worden ontvangen. Van ’s Gravenzande tot Amsterdam en van Dussen tot Rotterdam. We rijden heel Nederland door. Heerlijk om in de inbox de eerste enthousiaste reacties te ontvangen. :-))))

20 september 2014
Pianiste Jelke Smit is vandaag bevallen van zoontje Matisse. Gefeliciteerd!!! We wensen Jelke, haar man Kai en kinderen Igor en Annabel veel geluk met hun zoon en broertje.

13 september 2014
De Kinderboekenweek zit VOL. Door de vele aanvragen speelt ZieZus de voorstelling 123…SURPRISE! de week na de KBW ook nog. Donderdag 16 oktober is nu nog leeg dus grijp je kans.

9 september 2014
Wat vliegt de tijd. De zomervakantie ligt weer achter ons, er liggen al pepernoten in winkels en de eerste sinterklaas- en kerstvoorstellingen zijn geboekt. En ZieZus pianiste Jelke Smit staat op het punt van bevallen. Spannend hoor. Het belooft een mooi najaar te worden.

24 april 2014
We hebben deze maand alweer twee keer ons muzikale en theatrale project in het Joods Historisch Kindermuseum gedaan. Dit bijzondere project is voor kinderen van 8-12 jaar met extra leerbehoefte. Het was zo bijzonder om gedurende het 2,5 uur durende (en dus bijzonder intensieve) programma het enthousiasme van de kinderen te zien groeien. Daar waar een aantal kinderen in het begin nog te kennen gaf dat hen een museumbezoek saai leek, bleek tijdens het programma bij deze kinderen een geïnteresseerde houding te ontstaan. Zo zei een jongetje tijdens de workshop in de keuken: “Maar we hebben nog niet alles in het museum gezien. Ik moet echt terug met mijn moeder.” Een ander jongetje gaf aan “Vanavond ga ik dus echt wel zelf matzes bakken, en dan smeer ik er chocopasta op.” Ze leerden het spreekwoord “Wat jij niet wilt dat jou geschiedt, doe dat ook een ander niet.” Tijdens de eindvoorstelling vandaag bleek dat een jongen dondersgoed had begrepen waar het vandaag over ging. “Deze ruzie los je op door elkaar niet uit te schelden maar door rustig te blijven en te accepteren dat de ander een andere mening heb. En daarom hoef je nog niet elkaar te pesten. Ieder zijn mening. En dan geef je elkaar een hand.” Applausje waard zou ik zeggen.

13 maart 2014
De voorleeswedstrijden zijn in volle gang. Inmiddels zijn we geweest in Lelystad, Almere en Zeewolde. Op het programma staan voor de aankomende weken nog Dronten, Utrecht, Emmeloord, Almere (volwassenen) en Urk. En half april eindigen we met Rotterdam en Amsterdam. Wat doet ZieZus daar eigenlijk? We doen 4 dingen: we warmen bij aanvang de zaal op, doen de presentatie van de wedstrijd, na een pauze brengen we de zaal weer in de juiste mood en op het eind, als de jury zich terugtrekt voor beraad, spelen wij een voorstelling. Meer lees je op de pagina voorleeswedstrijden op deze site. Of je bekijkt wat foto’s die er zijn gemaakt van eerdere wedstrijden. Wij vinden het ieder jaar weer een feest om dit te mogen doen. Heerlijk!

12 februari 2014
In oktober is het altijd Kinderboekenweek. Zoals ieder jaar speelt ZieZus op maat dan een vrolijke, spannende en muzikale voorstelling (interactief kindertheater voor 4-12 jaar). Waar het dit jaar over gaat lees je bij de Kinderboekenweek 2014 pagina van deze site. Wij hebben er nu al zin in. Het wordt een feestelijke voorstelling want de Kinderboekenweek bestaat 60 jaar. Hieperdepiep Hoera!

21 januari 2014
Deze week werken de zussen Hannah Borst en Esther de Wind-Borst weer eens als vanouds [lees over de oprichting van ZieZus] samen. Esther geeft al jaren dans op SBO St. Paulusschool in Amsterdam. Zij verzon een project waarbij de kinderen dans/beweging workshops krijgen naar aanleiding van theatervoorstellingen. Vandaag zag de onderbouw de voorstelling Lezen is Leuk en de bovenbouw de voorstelling Hallo Wereld. Vrijdag gaat Esther danslessen geven die geïnspireerd zijn op de voorstellingen. Briljant idee van Esther! ZieZus is blij dat ze in het project van grote zus Esther mee mocht werken. We hebben het super leuk gehad op de St. Paulusschool. De kinderen deden goed mee. Ze speelden coole gangster-oma; een trillende wokpan; een Bollywood Bengaalse Tijger; een instortend huis; zilveren armbanden; vleermuizen; ze bedachten de choreografie van een kapiteinsdans; ehhh.. nou veel, heel veel mooie meespeel momenten. En vrijdag gaan deze kinderen fijn dansen met Esther. Informatie over de danslessen en andere activiteiten van Esther lees je op haar eigen website.

30 december 2013
Wow, wat hebben we veel kerstavonturen beleefd deze maand zeg. Waar te beginnen? Ehhh… nee teveel om hier allemaal op te schrijven. Lees onze belevenissen op de ZieZus Facebook pagina. Daar staan ook nog wat foto’s.

18 december 2013
BS Knotwilg stond net op de mail met een fijne reactie op de voorstelling van gister: Hallo Hannah,
Bedankt voor de leuke kerstvoorstelling.
De kinderen maar ook de leerkrachten vonden het allemaal erg leuk en hebben genoten!! Fijne feestdagen en misschien tot ziens!! Simone Zondervan van BS Knotwilg

17 december 2013
Week vol kerstvoorstellingen. Deze week staan BS Knotwilg, Openluchtschool Rotterdam, KDS Het Tangram en OBS Brandaris op het programma. We hebben er zin in!

10 december 2013
Mag het al? Jawel hoor. Bij deze wensen wij iedereen hele fijne feestdagen en een goed 2014. Een nieuw jaar vol liefde, humor, vriendschap, collegialiteit, spelen, groei en gezondheid. Proost!

5 december 2013
De laatste Sinterklaasvoorstelling, ‘Piet op Pad’, gespeeld op de Buitenveldertse Montessorieschool. Wat een lieve kinderen en wat deden ze goed mee. En allemaal zo leuk verkleed als Pietjes en Sintjes. We kunnen niet wachten om volgend jaar weer met Piet op pad te gaan.

18 november 2013
Deze maand is bekend gemaakt wat het nieuwe thema is voor de Kinderboekenweek 2014. Een leuk thema: FEEST. De KBW bestaat 60 jaar. De zestigste Kinderboekenweek wordt gehouden van 1 tot en met 12 oktober 2014. Zoals elk jaar spelen wij weer een KBW voorstelling. We zitten nu nog in de brainstormfase. We houden je op de hoogte.https://ziezus.nl/eigenzinnig-theater/jeugd/kinderboekenweek/
Je kunt trouwens alvast een datum in optie nemen want de KBW loopt altijd snel vol. 2 oktober is net geboekt, dus die dag kan niet meer.
https://www.nieuws.nl/algemeen/20131105/Feest-is-thema-jubilerende-Kinderboekenweek-2014

7 november 2013
Vandaag laatste hand gelegd aan een project voor VMBO 2e klassen rond bewustwording cyberpesten samen met de Nieuwe Bibliotheek Almere. Het project bevat een interactieve voorstelling, een mediawijsheid les en een verwerkingsopdracht in de klas.

15 oktober 2013
Voor schoolklassen (kinderen 8-12) zijn er op 25 nov, 26 nov, 9 dec en 10 dec nog plekken beschikbaar voor ons bijzondere Maranza project in het Joods Historisch Museum in Amsterdam. Een project met theater, muziek, museum bekijken en nog veel meer.

13 oktober 2013
De Kinderboekenweek ligt achter ons. Dank lieve mensen voor jullie gastvrijheid: LCC ’t Klooster, OBS Wolfskuil, Joannesschool, Bieb Ypenburg, Bieb Bloemendaal, Bavoschool en Bieb Haarlem. En natuurlijk dank aan alle kinderen die hebben meegespeeld. ‘Taartjes eten is ook bewegen‘ was een geslaagde voorstelling.

13 september 2013

Vrijdag 13 september was een geluksdag voor ZieZus oprichter Hannah Borst. Haar dochter Jente werd die dag geboren. Het kersverse gezin zit nu in de kraamtijd. Omdat Hannah contactpersoon van ZieZus is voor nieuwe aanvragen en informatieverzoeken, kan het wat langer duren voor uw e-mail of telefoontje wordt beantwoord.

1 september 2013
De flyer van ons project tegen pesten, TOPTIJGERS, is binnen. Ben je geïnteresseerd, neem dan contact op, dan stuur ik er een paar op.

15 augustus 2013
ZieZus lanceert dochterwebsite Jeugdvoorstelling.nl. Een kleine website met enkel een overzicht van alle jeugdvoorstellingen. Een beknopt overzicht met informatie welke voorstelling past bij welk thema en voor welke doelgroep. Neem eens een kijkje en mail ons wat je van www.jeugdvoorstelling.nl vindt.

3 juli 2013
We ontvingen van de Heldringschool voor speciaal onderwijs net zo’n lieve mail nav onze voorstelling van 18 juni. Ik heb hem bij de reacties geplaatst.
Vandaag twee fijne Hallo Wereld voorstellingen gespeeld voor onze vaste opdrachtgever de Troelstraschool in Amsterdam. De kleuters hebben prachtig meegespeeld. Bijzonder dat we al voor de 8e keer op deze school waren. Een hele generatie kinderen heeft ons gezien. Wow.

18 juni 2013
We mochten vandaag de schoolbibliotheek van de Heldringschool voor speciaal onderwijs heropenen met twee voorstellingen LEZEN IS LEUK. Super was het. Glansrollen voor de kinderen. Dankzij hen onstonden er twee mooie verhalen. En wat een mooie bieb heeft deze school nu. Op mijn vraag “Wat heb je nou aan lezen?” kregen we o.a. de volgende antwoorden: “Als je je verveelt kun je een boek lezen, dan verveel je je niet meer”, “Van lezen ga je sneller leren lezen”, “Als je kunt lezen kun je een handleiding van een apparaat lezen en dat is handig”, “Van lezen kun je veel dingen over het leven leren”, “Van lezen word ik slimmer”. Mooi toch!

13 juni 2013
Vandaag speelden we 2x ROEPUMA op BS Sinte Maerte in Breda ter gelegenheid van het afscheid van juf Els. Kom ik ’s avonds thuis, lees ik het volgende mailtje, hoe fijn is dat. “Hallo Hannah, Alle kinderen en leerkrachten hebben ontzettend genoten van de voorstelling en ook Els en Hans vonden het prachtig. Heel erg bedankt! Wie weet, tot ziens!Groetjes Jannie

11 juni 2013
Goed nieuws: de Cultuurkaart voor middelbare scholieren is de komende 10 jaar uit de problemen. Minister Jet Bussemaker (Cultuur) komt met 5 miljoen euro per jaar over de brug om de kaart in stand te houden. ”Door goed cultuuronderwijs ontwikkelen kinderen een creatieve en onderzoekende houding”, stelt de minister. Volgens haar speelt de Cultuurkaart als ”cultureel krediet” een onmisbare rol bij cultuuronderwijs voor leerlingen op het voortgezet onderwijs. Bron: Nu.nl.

4 juni 2013
Mooie voorstellingen en fijne workshops gegeven in Joods Historisch Kindermuseum. We spelen er dit jaar nog 6 keer en er zijn nog plekken over voor dit prachtige Maranza project over voorwerpen uit het museum, diversiteit en respect. Lees er hier alles over.

20 mei 2013
De vernieuwde website is online! Met onder andere informatie over onze twee nieuwste projecten: project TOPTIJGERS tegen pesten en MAESTRO, MUZIEK!

2 mei 2013:
In samenwerking met de Nieuwe Bibliotheek Almere besloten een voorstelling over cyberpesten aan te bieden aan vmbo scholen in Almere. De Bibliotheek biedt een les over mediawijsheid aan en wij spelen een improvisatietheater voorstelling in de Nieuwe Zaal. We zitten nu in de beginfase van brieven schrijven en scholen te benaderen.

25 april 2013:
We zijn druk bezig met het vormgeven van het Pestproject voor de basisschool: Project TopTijger! Binnenkort verschijnt de informatie hierover op deze site.

11 april 2013
Premiere van onze educatieve en humoristische muziektheater voorstelling MAESTRO, MUZIEK! op de Koningin Beatrixschool in Eden. Wow, wat deden de kinderen leuk mee. En wat hebben we fijn muziek gemaakt, Jelke Smit, Irene van der Aart en ik (Hannah Borst). Een droom in vervulling: eindelijk on stage met 2 blokfluiten. Hahahahah!

Nieuwtjes voor april 2013 zitten in ons archief.

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief die maximaal 5x per jaar digitaal digitaal wordt verstuurd.