Ontstaan van ZieZus

Ontstaan van ZieZus

ZieZus werd geboren in 2002, toen de zussen Esther en Hannah Borst door het Utrechts Centrum voor de Kunsten gevraagd werden een muzikale theatershow te maken voor jonge kinderen. De zusjes schreven de voorstelling “Poepende Piraten” en speelden deze Kleuter Komedie op verschillende basisscholen.

Poepende Piraten werd goed ontvangen. Het spelen op locatie voor kinderen beviel de zussen zo goed dat ze samen nog jaren voorstellingen voor jonge kinderen maakten. Vaak rond het thema van de kinderboekenweek. Ze speelden op scholen en bibliotheken in het hele land. In 2004 voegde creatieve duizendpoot Irene van der Aart zich bij de zussen om voorstellingen voor de wat oudere kinderen te maken. Zo schreven Hannah en Irene samen in 2004 de geschiedkundige kostuumkomedie Hip Hop History.
Esther stapte in 2009 uit de groep om terug te keren bij haar vroegste passie: het basisonderwijs. Esther is momenteel leerkracht op de Vrije School in Wageningen.
Hannah en Irene gingen door met ZieZus en maakten tientallen op maat voorstellingen rond thema’s die op scholen leven: de kinderboekenweek, nationale voorleesdagen, jubilea etc.
Hannah en Irene werken met een getalenteerde pool muzikanten en medespelers (allemaal creatieve zzp-ers). Wie dat allemaal zijn staat bij over ziezus.

Tot 2007 combineerde Hannah haar werkzaamheden bij ZieZus nog met deeltijd werk in de de jeugdpsychiatrie (Hannah studeerde in 2003 af aan de UvA als psycholoog). ZieZus werd echter zo tijdrovend dat Hannah in 2007 is gestopt in de hulpverlening. Waar ze kan zet Hannah nog steeds haar Psychologie kennis en ervaring met kinderen en jeugd uit de hulpverlening in in het huidige werk bij ZieZus. De kindervoorstellingen van ZieZus worden tot op heden nog steeds vanuit dezelfde filosofie gemaakt en gespeeld als in de begindagen van de zusjes Borst: de kinderen en hun beleefwereld staan centraal. Er mag meegespeeld, meegedacht en meegezongen worden.

Sinds 2005 speelt ZieZus ook voorstellingen voor volwassenen. Deze voorstellingen zijn maatwerk voorstellingen die geheel gemaakt zijn op het thema van de opdrachtgever. ZieZus maakt daarbij gebruik van improvisatietheater, geimproviseerde muziek en suggesties uit de zaal en van de opdrachtgever. ZieZus geeft ook workshops en is inzetbaar in rollenspellen en als dagvoorzitter of presentator. Meer informatie lees je bij volwassenen en achtergronden over de spelers lees je bij over ziezus.