WORKSHOP IMPROVISATIETHEATER / THEATERSPORT

WORKSHOP IMPROVISATIETHEATER / THEATERSPORT

In de workshop theatersport of improvisatietheater leer je de beginselen van theatersport, een van de leukste en meest eenvoudige vormen van improvisatietheater. Toneelervaring is absoluut niet belangrijk in deze workshop.

Voor wie is een workshop theatersport of improvisatietheater?
De workshops theatersport of improvisatietheater van ZieZus zijn voor iedereen die er zin in heeft. Voor bedrijven, organisaties, teams, vrijgezellenfeestjes… voor elke groep die zin heeft samen een leuke ervaring op te doen.

Wat is Theatersport of improvisatietheater?
Bij theatersport staat niks van te voren vast of uitgeschreven op papier. Verhalen, scènes, personages en situaties worden door de deelnemers zelf ter plekke verzonnen. Onder begeleiding van een enthousiaste docent natuurlijk, die hier eenvoudige en toegankelijke spelvormen en middelen voor aanbiedt. Een aantal spelvormen zou je kunnen kennen van televisieprogramma’s zoals De Lama’s, de Grote Improvisatieshow of De Vloer Op.

De basis van theatersport kan samengevat worden in:

  • De ander laten schitteren
  • Elkaars ideeën accepteren en daarop voortbouwen
  • Samenwerken
  • Communiceren
  • Plezier maken.

Klik voor meer achtergrondinformatie over theatersport hier.

Hoe ziet een workshop theatersport | improvisatietheater er uit bij ZieZus?
De motto’s bij een workshop theatersport zijn:

  • Niet denken maar doen!
  • Fouten maken mag!

We beginnen altijd met een warming up. Simpele en leuke spellen, kennismaking en theateroefeningen breken al gauw het ijs. Er wordt altijd veel gelachen.

De docent bouwt het programma rustig en stapsgewijs op. Hierdoor is de workshop laagdrempelig en toegankelijk. Iedereen gaat heel makkelijk mee in het plezier van theatersport. En iedereen blijkt het te kunnen. Deelnemers winnen zelfvertrouwen en ontdekken andere kanten van zichzelf en van de andere deelnemers.

Toneelervaring is totaal niet belangrijk. Je zult er versteld van staan waar je met je collega’s toe in staat bent!

In de workshop zitten oefeningen die voor de deelnemers naast leuk ook nuttig kunnen zijn voor hun eigen werk. Waar gewenst zal de docent koppelingen maken naar de werkpraktijk van de deelnemers. Hoe kunnen zij zelf deze oefening(en) inzetten?

Hoe lang duurt een workshop theatersport of improvisatietheater?
De duur van de workshop theatersport is flexibel. We overleggen wat past bij de doelgroep, het doel, de dag en de wensen.

Voorgesprek
Voorafgaand aan de workshop vindt altijd een gesprek plaats (meestal telefonisch, maar we kunnen op verzoek ook langskomen) waarin een aantal dingen wordt besproken zoals: wat is het doel van de workshop? Wat speelt er in het team? Is het puur voor entertainment of zijn er wensen om de spelvormen te koppelen aan dingen die spelen op de werkvloer.

Uitvoering theatersport games voor publiek
Wanneer verschillende groepen mensen tegelijkertijd een workshop theatersport krijgen is het soms leuk en gewenst om na afloop van de workshops voor elkaar een uitvoering te geven. We studeren dan tijdens de workshop een theatersport spelvorm in. Voorbeelden zijn: ‘De Diapresentatie’ of ‘Cluedo’ of ‘De Tommy Teleshopping Experience’ of ‘Het Bankje’.

Groepen kunnen enorm met en om elkaar lachen en zien wat de anderen hebben geleerd. Het is een ludieke afsluiting van een mooie dag.

Naast samen plezier beleven, teambuilding en/of kennismaking zijn ook communiceren, samenwerken en open staan voor nieuwe/andermans ideeën thema’s die onlosmakelijk met het improviseren verbonden zijn.

REACTIES OP EEN WORKSHOP THEATERSPORT OF IMPROVISATIETHEATER

Tijdens onze 2 daagse conferentie hadden we ook de keus om aan een workshop “theatersportmee te doen.
Naast  de meer serieuzere onderwerpen van deze dagen was dit een leuke ontspannen manier om in een groep van 14 mensen op een ander manier bezig te zijn.
Er was maar een enkeling bekend met improvisatietheater maar…
Hannah stelde ons vanaf het begin gerust en bouwde de spelvormen zo geleidelijk op dat na een half uur iedereen van de groep al genoeg vertrouwen had om zelf met een aantal spelvormen aan de gang te gaan.
Het leuke daarbij was ook dat Hannah steeds weer de link legde naar onze eigen onderwijspraktijk en hoe je deze spelvormen ook voor je eigen leerlingen kon gebruiken.
We hebben erg veel plezier gehad, veel gelachen en met een hele andere kant van collega’s kennis gemaakt.
Na afloop waren er alleen maar enthousiaste reacties!
Kortom een echte aanrader om ZieZus in te huren als je op zoek bent naar een meer dan sprankelende workshop.
April 2013
AED Leiden
Monique

Beste Hannah,
We hebben ons goed vermaakt afgelopen vrijdag. Was een vrolijke en ontspannen afsluiting van de dag. Ik zou het iedereen aanraden!
Kind regards/Met vriendelijke groet,
Tjarda
Manager Bedrijfsvoering
KÜHLER & TROOSTER
International Mental Health

Hannah heeft in april, mei en juni 2007 de leden van Theatersportvereniging ’t Slippertje in Den Haag getraind. Hannah heeft naast een flinke dosis geduld een aanstekelijk enthousiasme en alle vaardigheden in huis om de Slippers te trainen. Hannah werkt gestructureerd, positief kritisch, met een goed gevoel voor individuele wensen en met humor. Als vereniging zijn we blij met een trainer als Hannah die ons niet alleen nieuwe vaardigheden leert maar ook blijft hameren op de basis. Dat was ook precies wat we nodig hadden. De Slippers zijn dan ook heel blij dat Hannah in het nieuwe seizoen nog eens wil trainen.
Sander
Theatersportgroep ‘t Slippertje Den Haag

Hoi Hannah, 
Je lessen theatersport hadden veel rust, met aandacht voor warming-up en samenspel, waardoor in het verloop van de les effect (samenspel) te zien was. Je richtte je in lessen niet op ‘makkelijk scoren door bv. grappen’, maar op 
verhaalopbouw/spelverloop. Ik heb het een groot voordeel gevonden dat je niet uit theatersportland kwam. De spelletjes waren ondergeschikt. Verder vond ik de herhaling van oefeningen wel fijn. Dit maakte de lessen herkenbaar. Ik vond het plezierig les van je te krijgen en wat mij betreft ben je van harte welkom voor nog meer lessen.
Odette 
Theatersportgroep “Moeders Mooiste” uit Leiden

 

Neem contact op met ZieZus als u geïnteresseerd bent in deze workshop.

ZieZus, eigenZinnig theater stimuleert de Zintuigen!