Jelke Smit

Jelke Smit

Jelke Smit (1978) is componiste, pianiste en improviserend theatermusicus. Ze studeerde piano en zang aan de jazz-afdeling van het Koninklijk Conservatorium te Den Haag en specialiseerde zich door middel van een Masterstudie bij Roderik de Man op het gebied van compositie.

Jelke schrijft muziek in opdracht op liedteksten en poëzie, voor jazzensembles, muziektheater, voor film en audiovisuele producties (VocaalLAB, nationaal park De Hoge Veluwe, Winterjong, studio ‘Hoor je dat..’ ea). Daarnaast maakt ze muziektheatervoorstellingen met Fons Boer van Theater De Overkant en tourt ze langs theaters met Winterjong, een vijfkoppige band, die zich op een vernieuwende manier begeeft in de driehoek van Spinvis, De Dijk en De Kift.

Als uitvoerend musicus bij ZieZus is Jelke actief als pianiste en zangeres tijdens veel van ZieZus’ voorstellingen. Jelke schrijft ook regelmatig liedjes voor de voorstellingen van ZieZus. Waar Jelke speelt vallen de monden open en wordt de zaal rustig, of juist blij. Jelke tuned in op wat nodig is op het moment.

De spelers van ZieZus worden door Jelke iedere voorstelling weer begeleid, geprikkeld en geleid en uitgedaagd tot het zingen van een divers geïmproviseerd repertoir.