MUZIEK EN/OF LIED OP MAAT

ZieZus schrijft en componeert voor u met veel liefde een lied of muziekstuk op maat.

Voor wie maken wij muziek op maat?
Wij maken muziek op maat op aanvraag. En een aanvraag kan iedereen doen: een particulier (bv.een lied voor een bruiloft), een school (bv. een lied voor een vertrekkend directeur) of een organisatie (bv. een uitgeverij wil een lied bij een prentenboek) of een bedrijf (bv. een bedrijf heeft een nieuwe website en wil daar passende muziek onder).

Hoe bereiden wij muziek op maat voor?
We beginnen natuurlijk met een voorgesprek. Wat is het doel van het muziekstuk of het lied? Voor wie is het bedoeld? Wanneer moet het af zijn? Welke sfeer past? Wordt het lied of muziekstuk live uitgevoerd voor publiek of wilt u juist een digitale versie (op Spotify of als achtergrondmuziek bij uw filmpje of website)? Alles rond uw wensen wordt besproken. Vervolgens levert u de benodigde informatie die wij nodig hebben om het lied of de muziek te maken (bijvoorbeeld informatie over het bedrijf of de jarige of het reclamefilmpje waar u achtergrondmuziek bij wilt).

Muziek op maat: uitgeschreven versus geïmproviseerd en alles ertussenin
Er zijn vele wegen die naar uw muzikale Rome leiden. Wij kunnen een muziekstuk of lied van a tot z geheel uitwerken, uitschrijven, opnemen, produceren, maar we kunnen ook een geheel geïmproviseerd lied uitvoeren. En alles wat dat tussen zit (bijvoorbeeld een lied met wel een uitgeschreven refrein, maar de coupletten improviseren wij doordat wij inhoud aan het publiek vragen). Wij lichten deze mogelijkheden natuurlijk graag in een gesprek toe.

Hoe maken wij de muziek op maat?
Als alles helder is rond wensen, budget, tijdschema en doelstellingen en wanneer wij alle informatie en input hebben ontvangen, begint het maakproces. Teksten worden geschreven, muziek gecomponeerd, we zitten in de studio, achter de piano en schrijven en schrappen en schaven. Wat we doen hangt natuurlijk van de opdracht af. Twee recente voorbeelden:

Muziek op maat voorbeeld 1: uitgeschreven, opgenomen en geproduceerd lied en muziek op maat
Psycholoog T. Ehrlich schreef twee prentenboeken over en voor kinderen met ADD (Attention Deficit Disorder), getiteld ADDaisy en ADDavid. Voor kinderen met ADHD bestaat er vanuit Kinderen voor Kinderen een speciaal, cool lied. Voor kinderen met ADD bestond nog geen lied. Mevrouw Ehrlich vroeg ZieZus of wij een speciaal ADD LIED wilden schrijven, produceren en uitbrengen dat aansloot op haar twee boeken. Uitgeverij SWP stond hier achter en maakte het deels financieel mogelijk om dit te doen. Hoe hebben we dit aangepakt?
Hannah Borst las de prentenboeken en verdiepte zich in ADD. Een versje uit het ADDaisy boek gebruikte ze als refrein uit het boek en de rest van de tekst van het lied schreef ze vanuit het perspectief van een kind met ADD. De tekst werd door psycholoog T. Ehrlich goedgekeurd en daarna werd het lied geschreven. Hannah maakte melodie en simpele akkoorden op de piano. Vervolgens ging Hannah de studio in met producent en componist Michiel Mensingh en samen maakten ze (in Logic) een hippe versie van het nummer. Ze maakten de beats, en met een mix van instrumenten bouwden ze een hele band. Hannah zong 5 zangpartijen in en speelde de gitaarpartij. Michiel speelde de helft van de piano lijntjes in en Hannah de andere helft. En zo creëerden ze samen een swingend nummer voor ADD kinderen. Michiel heeft het nummer gemixt en geproduceerd en het is uitgekomen op alle mogelijke streamingdiensten zoals Spotify, Dezer, Apple Music, YouTube etc. In de kinderboeken ADDaisy en ADDavid staat het lied in tekst en met verwijzing naar de streamingdiensten. Inmiddels is het nummer al meer dan duizend keer beluisterd op YouTube. Wij hopen zoveel mogelijk kinderen met ADD te bereiken.
Reacties op het ADD LIED:
-Daan van 9 jaar: “Over adhd waren al liedjes, nu eindelijk ook over wat ik heb, namelijk ADD!”
-Suus van 10 jaar: “Ik heb het lied gelijk laten luisteren in de klas en mijn klas vond het met zo leuk als ik!”
-Moeder van zoontje met ADD: “Wat leuk dat er een vrolijk lied bij het boek zit, we zijn er allemaal positiever door gaan denken over ADD.”
-Hélène van 10: “Ik vond het spannend om aan mijn klas te vertellen dat ik ADD heb en blijf zitten dit jaar. Ik heb toen het lied laten horen aan de klas en verteld dat ik ADD heb. Door het lied gingen mijn klasgenootjes het beter begrijpen en ze vonden het heel jammer dat ik weg ging.”

Muziek op maat voorbeeld 2: uitgeschreven en live uitgevoerd lied en muziek op maat
Wij kregen van een school voor speciaal onderwijs in Amsterdam de vraag of we voor juf Truus een lied wilden schrijven (en uitvoeren op school) omdat zij naar 40 jaar lesgeven met pensioen ging. Wij kregen een hoop informatie over Truus (over haar familie, wandelhobby, haar schoolcarriere en haar liefde voor fluitspelen en verhalen vertellen o.a.) en Hannah Borst schreef een muzikale ode voor Truus waarin alle voorinformatie over Truus verweven was. Hannah maakte er pianomuziek bij en samen met Irene van der Aart voerde zij het lied uit op de dag dat Truus met pensioen ging. Truus werd helemaal in het zonnetje gezet en haar familie, de kinderen van school en de ouders konden meegenieten en het refrein meezingen. Voorafgaand aan het lied hadden we ook nog met de kinderen een geïmproviseerd lied verzonnen en een voorstelling gespeeld. Zo werd Truus op een ludieke wijze uitgezwaaid.
Reactie op dit lied op maat:
Ik geniet nog na van de voorstelling, het warme afscheid van kinderen en ouders en jullie mooie lied.
Nogmaals dank je wel.Het ga jullie goed en wie weet waar we elkaar nog eens zullen treffen. Hartelijke groet, ook voor Irene,
Truus

Muziek op maat voorbeeld 3: geïmproviseerd lied op maat
Een apotheker ging met pensioen en wij speelden een improvisatiecabaretvoorstelling voor hem, zijn familie en collega’s. Gevraagd werd of we wilden afsluiten met een lied over deze geweldige apotheker. Wij vroegen aan het publiek wat er zo bijzonder was aan hun collega, familielied en vroegen welke muziekstijl bij hem paste. Wij hebben ter plekken een lied op maat voor de apotheker gezongen. Echt over hem als mens, herkenbaar voor iedereen.

Wie maken de muziek op maat? 
Bij ZieZus zijn Hannah Borst en Irene van der Aart de personen die zowel teksten schrijven als liedjes componeren. Hannah en Irene werken graag samen met een aantal muzikale collega’s die zij hoog hebben zitten. Zo maken zij al jaren muziek met componist, pianist en zangeres Jelke Smit, pianist Marco van Duren en componist/producer/arrangeur Michiel Mensingh. Per opdracht bekijken de dames met welke muzikant of componist zij zullen samenwerken. En vaak ook doen ze het lekker samen.