Achtergrondinformatie jeugdtheater

Achtergrondinformatie jeugdtheater

Waarom ‘jeugdtheater’?
Het grootste deel van de jeugdactiviteiten van ZieZus zijn de voorstellingen voor kinderen en jongeren onder de 18 jaar. ZieZus noemt dit JEUGDTHEATER. We hadden het ook kindertheater, jongerentheater, kindertoneel, meeleeftheater of meespeeltheater kunnen noemen. Wij hebben gekozen voor ‘jeugdtheater’ omdat daar zowel de doelgroep kinderen maar ook jongeren toebehoren en omdat theater de hoofddiscipline is.

Wat voor jeugdtheater speelt ZieZus?
Het soort jeugdtheater dat ZieZus speelt is interactief jeugdtheater vol improvisatie, humor en muziek.
Belangrijk te weten met betrekking tot onze jeugdtheater voorstellingen is dat ze niet met de kinderen worden ingestudeerd of door de kinderen worden gespeeld. De kinderen mogen regelmatig meespelen, maar de voorstellingen worden door volwassen acteurs/actrices gespeeld.

Het is leuk te onderzoeken wat verschillende bronnen op internet zeggen over jeugdtheater.

De definitie van jeugdtheater:
‘Het is enorm moeilijk het jeugdtheater een definitie mee te geven, voornamelijk omdat de invulling van het begrip overheen tijden en culturen schijnt te verschillen. Jeugdtheaterliefhebbers van nu hebben andere ideeën dan deze van vroeger en dan nog zijn er zelfs onderlinge meningsverschillen. Om die reden ondermeer wordt er gesteld dat jeugdtheater geen definitie kent, enkel verschillende invullingen. Als er dan echter toch een term moet worden opgeplakt lijkt het logisch om jeugdtheater te beschouwen als gericht op de jeugd. Dit is om een omschrijving die zeer ruim is maar om die reden toepasbaar op verschillende vormen van jeugdtheater uit alle tijden’ (Silke Van Cleuvenbergen, 2008-2009, p. 11).

Echter zijn er door de jaren heen wel verschillende definities gevormd maar deze zijn alleszins niet in hun geheel en daarom worden ze niet als echte definities erkent:

Jeugdtheater kan gezien worden als theater door kinderen gespeeld. Niet verwarren met kindertheater dat door volwassenen wordt gespeeld maar voor een publiek dat uit kinderen bestaat’ (Encyclo, 2011).
‘De voorstellingen zijn vaak met tekst, maar soms gebruikt men ook andere disciplines zoals dans of poppen. Deze mengeling van disciplines is typerend voor het jeugdtheater’ (Theaterland, 2011).

Ga weer terug naar jeugd.

De typische vorm van jeugdtheater die ZieZus speelt noemen we interactief jeugdtheater.