Zoekt u rollenspelacteurs / trainingacteurs voor uw training, assessment, teamdag of cursus? ZieZus denkt graag met u mee en zoekt de geschikte spelers voor uw organisatie.
Wat is een rollenspel?
Een rollenspel is een gespeelde situatie tussen twee of meer mensen waarbij er een situatie uit de praktijk wordt (na)gespeeld. In rollenspellen wordt gebruik gemaakt van rollenspelacteurs (=trainingsacteurs) die precies weten hoe ze hun rol moeten spelen om beoogde leerdoelen te bereiken.
Wat is het doel van een rollenspel?
Het doel van een rollenspel is altijd om iets te leren over een werksituatie, gedrag of over (het omgaan met of het herkennen van) emoties. Het rollenspel wordt nooit ingezet puur voor de lol, maar dus altijd voor een leerzaam doel. Dat onderscheidt het rollenspel van alle andere theatrale vormen waarin situaties worden gespeeld (zoals in theatersport, improv, theaterale scènes). Bij het rollenspel draait het om de inhoud, de casus, het gedrag en niet om acteerwerk, zangtechniek, de grap e.d.
Wanneer maken organisaties gebruik van een rollenspel met acteurs?
Rollenspellen met acteurs werken goed tijdens assessments in een sollicitatieprocedure, bij communicatietrainingen of agressietrainingen of tijdens andere trainingen of sessies waarbij het van belang is bepaalde vaardigheden te trainen of oefenen die lastig, uitdagend of belangrijk zijn voor de organisatie.
Voorbeelden van het spelen van rollenspellen uit onze ervaring:
-Een gemeente waarbij medewerkers moesten oefenen om met lastige of agressieve klanten om te gaan. Het spelen van de lastige of agressieve klant geeft de deelnemers de kans om uit te proberen welk gedrag het beste werkt om met dit soort mensen om te gaan. Oefenen in een veilige omgeving baart kunst.
-Een ziekenhuis waar de studenten geneeskunde diverse situaties met patiënten en collega’s moeten oefenen om het werk in de praktijk goed aan te kunnen. Het spelen van een slecht nieuws gesprek, het omgaan met een agressieve of juist extreem verdrietige patiënt of het oefenen van je grens aangeven aan een intimiderende ‘meerdere’ zijn leerzame rollenspellen voor de studenten. Het vervolgens horen wat ze al goed kunnen en wat goed werkte geeft veel zelfvertrouwen en de constructief geformuleerde werkpunten geeft de studenten inzicht in waar ze nog mee aan de slag kunnen.
-Een hulpdienst die gespreksvaardigheden van de counselors wil trainen: ook uitermate geschikt voor rollenspellen. Het spelen van de suïcidale oudere, de jongere met anorexia of een depressieve student. Moeilijke casuïstiek waarbij het fijn is om het eerst een keer geoefend te hebben voordat je echt aan de telefoon aan de slag gaat.
Welke vaardigheden bezitten ZieZus acteurs die rollenspellen spelen?
Om een goede trainingsacteur / rollenspelacteur te zijn moet je goed kunnen acteren. Maar is dat genoeg? Nee, dat is zeker niet genoeg. Als trainingsacteur moet je extreem flexibel zijn. Je moet kunnen meedenken met de trainers en direct aanwijzingen kunnen opvolgen wanneer er ander gedrag of emotie gewenst is. Je moet dus goed en snel kunnen improviseren. Daarnaast moet je empatisch zijn. Je moet je niet alleen goed kunnen inleven in je personage, maar ook in de deelnemer met wie je het rollenspel speelt. Je moet kunnen inspelen op diens gedrag en emotie. Je speelt in op de leerdoelen van de deelnemer.
Een onderdeel van rollenspellen dat enorm belangrijk is voor de deelnemer en de organisatie is het geven van FEEDBACK. Een goede rollenspelacteur / trainingsacteur moet heldere en duidelijk feedback aan de medespeler kunnen geven die constructief van aard is. Niks is zo vervelend voor een deelnemer als het ontvangen van negatieve of onduidelijke feedback of feedback die betrekking heeft op facetten die helemaal niet geoefend of gevraagd werden.
Contact tussen rollenspelacteur, trainer en organisatie.
De rollenspelacteur heeft voorafgaande aan het rollenspel uitgebreid overleg met de opdrachtgever en trainer over het doel van het rollenspel, de wensen omtrent het acteergedrag en ook de wensen met betrekking tot het geven van feedback. De rollenspelacteur weet dan op welke punten hij / zij de feedback moet geven en kan tijdens het spelen ook deze punten in de gaten houden.
Wat is het verschil tussen een gewoon rollenspel en een rollenspel voor (groot) publiek?
Bij een gewoon rollenspel is er meestal 1 trainingsacteur die met een deelnemer aan een training het rollenspel doet. Meestal is daar een klein groepje mededeelnemers van de training bij plus de trainer.
Bij een rollenspel voor (groot) publiek zijn het meestal een aantal acteurs die een (deels) ingestudeerde scene spelen waar het hele publiek iets van kan leren. Deze scene is geschreven door iemand vanuit de opdrachtgevende organisatie. Na het rollenspel krijgen de mensen in het publiek een opdracht of vraagt een presentator of gespreksleider aan de zaal vragen m.b.t. het rollenspel. Herkennen de collega’s deze situatie? Hoe zou het anders moeten? Hoe zou het verder gaan? Op verzoek kunnen de acteurs de scene doorspelen of aanpassen zodat het publiek dan een aangepaste situatie ziet. Ook hier is improviseren weer een grote kracht. In zo’n rollenspel voor publiek wordt er dus niet aan de vaardigheden van 1 deelnemer gewerkt, maar worden algemeen herkenbare werksituaties gespeeld waar het publiek wat van kan leren.
Voor welke organisaties spelen ZieZus acteurs rollenspellen?
De spelers van ZieZus kunnen eigenlijk in alle organisaties rollenspellen spelen. Mits er affiniteit is met het doel, onderwerp en de training. Vanzelfsprekend vindt er bij interesse in een rollenspel van ZieZus een uitgebreid gesprek met ons plaats. Daarin worden doelen, wensen en dagprogramma en/of training besproken.
Waar spelen onze acteurs rollenspellen?
De acteurs van ZieZus worden voor rollenspellen ingezet in het bedrijfsleven, bij de overheid, in het onderwijs en in de zorg.
Referenties
Op verzoek leveren wij graag referenties of geven wij de contactgegevens van opdrachtgevers voor wie onze spelers rollenspellen hebben gespeeld.
Bekijk foto’s van rollenspel opdrachten.
Heeft u een rollenspelacteur nodig? Neem contact met ons op en bespreek de mogelijkheden.